Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Βρέθηκε το αρχαιότερο παιδικό παιχνίδι στην Ευρώπη;


Ένα παιδικό παιχνίδι 3.500 ετών -το αρχαιότερο που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος- βρήκαν τυχαία κάτοικοι της πόλης Ζλάτογκραντ, στους πρόποδες της Ροδόπης στη Βουλγαρία.

Κατασκευασμένο από χαλκό και ασήμι, το σπάνιο αυτό εύρημα χρονολογείται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού και ζυγίζει μόλις 30 γραμμάρια.

Έχει το σχήμα τρίποδου, αλλά στην κορυφή βρίσκεται το κεφάλι ενός μικρού πελαργού. Είναι, μάλιστα, κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε το κεφάλι να κινείται. Έτσι, τα παιδιά που έπαιζαν με αυτό, προσποιούνταν ότι ο πελαργός τους έπινε νερό.

Τα μάτια του πελαργού είναι από κορνεόλη, έναν ημιπολύτιμο λίθο, κοιτάσματα του οποίου υπάρχουν στη Βουλγαρία.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο καθηγητής αρχαιολογίας Κρασιμίρ Λεστάκοφ ανέφερε ότι είναι το μοναδικό γνωστό παιδικό παιχνίδι ηλικίας 3.500 ετών, γεγονός που το καθιστά το αρχαιότερο στην Ευρώπη.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για παιδικό παιχνίδι λόγω του σχήματός του, αλλά και επειδή τίποτα παρόμοιο δεν έχει βρεθεί κατά το παρελθόν.

Πάντως, ο αρχαιολόγος Νικολάι Οβτσάροφ υποστήριξε ότι μπορεί να πρόκειται για αντικείμενο που χρησιμοποιούσαν οι Θράκες σε θρησκευτικές τελετές.

«Δύσκολα μπορείς να πεις με βεβαιότητα ποια ήταν η χρήση του. Μπορεί όντως να ήταν ένα συνηθισμένο παιδικό παιχνίδι, αλλά ενδέχεται να είναι και ένα αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιείτο σε τελετές» είπε Οβτσάροφ στο κρατικό ραδιόφωνο.

(Πηγή: Α. Ανδίρα, in.gr , The Archaeology News Network, Ανασκαφή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: