Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Τι λέει η Αγγελική Κοταρίδη για την αυτοψία στην Αμφίπολη

του Γιώργου Ροδάκογλου
«Δεν είναι άχρηστη η αρχαιολογική άποψη και άλλων ανασκαφέων που ξέρουν κάπως τη Μακεδονία και τα Ελληνιστικά» υποστηρίζει η Αγγελική Κοταρίδη στο δημόσιο προφίλ της στο fb δίνοντας απαντήσεις στους συνομιλητές της. Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αυτοψία δεν ήταν άκαιρη ενώ αντίθετα ήταν πολύ χρήσιμη και έπρεπε να γίνει νωρίτερα.

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων νομού Ημαθίας απαντάει σε παρατήσεις που της έγιναν, όπως στο θέμα επιστημονικής δεοντολογίας «Δικαιούμαστε να έχουμε άποψη από τη στιγμή που επισκεφτήκαμε το μνημείο» απαντάει ενώ υποστηρίζει ότι ο Καστάς είναι λόφος και όχι Τύμβος «εφόσον επάνω του έχουν βρεθεί και ταφές πολύ παλιότερες...»

Η Αγγελική Κοταρίδη υιοθετεί τις θέσεις του Ευάγγελου Καμπούρογλου όπως αυτές διατυπώθηκαν στο πρόσφατο αρχαιολογικό συνέδριο Θεσσαλονίκης ενώ μέσα από τη συνομιλία διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι αμφισβητεί την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη.
Ο διάλογος τον οποίο παραθέτουμε διαμείφθηκε μεταξύ της δημοσιογράφου Αγγελικής Κώττη και της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας μετά το δημοσίευμα του πορίσματος στην εφημερίδα ΑΥΓΗ.
Αγγελική Κώττη: «Η επιτροπή αυτοψίας συγκροτήθηκε κανονικά; δηλαδή, με διοικητική πράξη; και γιατί δεν περίμενε να δημοσιοποιήσει πρώτα τα πορίσματά της η ανασκαφέας; δεν τίθεται θέμα δεοντολογίας; Όσο και αν διαφωνώ με την Περιστέρη και με τους περσινούς χειρισμούς, δεν μπορώ παρά να θέσω αυτές τις ερωτήσεις. Τις οποίες θεωρώ ουσίας».
Αγγελική Κοταρίδη: «Απορώ με τις απορίες σου. H ανασκαφέας όπως ξέρεις πολύ καλά, αφού ήσουν παρούσα, εξέθεσε τις απόψεις της στην ειδική παρουσίαση στο Αμφιθέατρο του υπουργείου, αλλά όχι στο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τη Μακεδονία και τη Θράκη (το γνωστό ΑΕΜΘ) που έγινε στη Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 2015, όπου ένας από τους συνεργάτες της παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική από εκείνη της κ. Περιστέρη εκδοχή, δηλαδή ότι πρόκειται όχι για τύμβο αλλά για φυσικό λόφο που διαμορφώθηκε σημειακά, πράγμα που είναι άλλωστε προφανές, εφόσον επάνω στο λόφο Καστά έχουν βρεθεί και ταφές πολύ παλιότερες... πριν πάω όμως στη ουσία του θέματος κάτι για τη διαδικασία...
Kαθημερινά γίνονται δεκάδες αυτοψίες από τους αρχαιολόγους των εφορειών, προφανώς χωρίς διοικητικές πράξεις, συχνά μάλιστα και χωρίς έκδοση απόφασης μετακίνησης γιατί, ως γνωστόν, οι υπάλληλοι δικαιούνται πια μόνον 60 ημέρες εκτός έδρας ενώ εμείς βρισκόμαστε συνεχώς στο δρόμο, αλλιώς ξεχάστε και τα έργα ΕΣΠΑ, αλλά και την στοιχειώδη προστασία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων... Ένα σαββατοκύριακο του Μαίου (30-5) λοιπόν μας ζητήθηκε (από μένα, την Τζένη Βελένη και τον κ. Γ. Βελένη) να συνοδέψουμε την κ. Βλαζάκη (αν. Γεν. Γραμματέα του ΥΠΠΟ) στην Αμφίπολη για να δούμε τα ευρήματα (αυτό λέγεται αυτοψία...) Αυτό έγινε και για μερικές ώρες είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τα ευρήματα στο μουσείο, δηλ. την κεραμική και τις πλάκες της γραπτής ζωφόρου (δεν είναι επιστύλια, είναι μια πολύ τυπική ζωφόρος), αλλά και το ίδιο το μνημείο και φυσικά είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κυρία Περιστέρη και να της πούμε τις απόψεις μας, αλλά και τους λόγους που μας οδηγούν σε αυτές..... Τις ίδιες απόψεις -που, σημειωτέον, συμπίπτουν- εγγράφως και ενυπογράφως καταθέσαμε, όταν μας ζητήθηκαν, προς ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης και των μελετών που γίνονται για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου»
Αγγελική Κώττη: «Και θέλω να συμπληρώσω, ότι, όταν κάνετε αυτοψίες. δεν τις κάνετε στην ανασκαφή του άλλου, με τον οποίο τυχαίνει να διαφωνείτε για τα ευρήματα (και δικαίως βεβαίως) τις κάνετε σε ανασκαφές ή μνημεία που χρειάζονται κάτι. Όχι παρέμβαση πάντως. Η γυναίκα του καίσαρα είναι γνωστόν τι πρέπει….»
Αγγελική Κοταρίδη: «και δεν βιαστήκαμε καθόλου να πούμε την άποψή μας.... αν θυμηθείς πόσοι μίλησαν και τι είπαν επί τόσους μήνες ίσως τελικά δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε άποψη αφού μάλιστα έχουμε δει από κοντά μνημείο και ευρήματα ίσως????»
Αγγελική Κώττη: «Είναι εντός των πλαισίων του αρχαιολογικού νόμου, Οταν τελειώσουν την ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι και οι συνεργάτες τους διαβάζουν και σκέφτονται πριν βγάλουν τα οριστικά συμπεράσματα. Δεν τα βγάζουν την επομένη»
Αγγελκή Κοταρίδη: «συνήθως τα έχουμε βγάλει μέχρι το ΑΕΜΘ!!!!
Αγγελική Κώττη: «Ερμή, Αμφίπολη, ούτε συζήτηση. Πάντως, ο νόμος ορίζει λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών. Όχι δεκάδες μηνών. Αυτό το νομικό πλαίσιο το γνωστό τοις πάσι...»
Αγγελική Κοταρίδη: «θα πρέπει μάλλον να παραδεχτεί κανείς ότι η αρχαιολογική άποψη και άλλων ανασκαφέων που ξέρουν κάπως τη Μακεδονία και τα Ελληνιστικά δεν είναι άχρηστη! δηλ. ότι η συγκεκριμένη αυτοψία ήταν χρήσιμη... Γιατί άκαιρη; όταν γίνονται τόσες προσπάθειες να προχωρήσουν οι τεχνικές μελέτες για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου, κανονικά η ίδια η συνάδελφος θα έπρεπε να καλεί ανθρώπους που έχουν εμπειρία από τέτοια αρχαιολογικά έργα για να ανταλλάξει απόψεις.... Εγώ αυτό έμαθα από τον Ανδρόνικο..»

(Πηγή: www.thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: