Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Με συνοπτικές διαδικασίες σε υπηρεσιακή κυβέρνηση

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς και, ενδεχομένως, χωρίς καν τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που περιγράφει το άρθρο 37 του Συντάγματος προς αναζήτηση οικουμενικής κυβέρνησης, οδεύει η χώρα προς τις κάλπες, πιθανότατα την 20ή Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναμένει, το μεσημέρι της Πέμπτης, την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μοιάζει αμφίβολη, δεδομένου ότι τρεις εκ των αρχηγών (Αλ. Τσίπρας, Παν. Καμμένος, Δημ. Κουτσούμπας) έχουν μάλλον προδιαγράψει την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε συζήτηση για τη συγκρότηση κυβέρνησης «από όλα τα κόμματα της Βουλής», αφήνοντας μόνη εναλλακτική τη συγκρότηση υπηρεσιακής υπό ανώτατο δικαστικό.

Εφόσον αυτό συμβεί, το βράδυ της Πέμπτης θα ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η επικεφαλής του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και την Παρασκευή θα ορκιστεί η κυβέρνησή της. Το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, από τη νέα κυβέρνηση, πιθανότατα θα θυροκολληθεί την ίδια ή την επομένη, με τις εκλογές να τοποθετούνται την 20ή Σεπτεμβρίου.

(Πηγή: Γιώργος Τερζής, Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: