Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Η Βλαζάκη κόκκινο πανί για το «Ρωμαϊκό πόρισμα» στην Αμφίπολη

του Γιώργου Ροδάκογλου

Επίσκεψη στον Μακεδονικό Τάφο του Τύμβου Καστά αναμένεται να πραγματοποιήσει η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη σε μια περίοδο που το θέμα της ανασκαφής «βράζει» κυριολεκτικά. Το «Ρωμαϊκό» πόρισμα που υιοθετεί προκαλεί σάλο Διεθνώς και οργή στην τοπική κοινωνία .


Εκτιμάται ότι κατά την παρουσία της στην Αμφίπολης ίσως να εκδηλωθούν αντιδράσεις. Ακόμα και η τοπική κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αντίθετη γραμμή τόσο με την κ Βλαζάκη όσο και με τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Τhousandnews η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, ίσως όμως αναβληθεί λόγω της έντασης που επικρατεί.
Η επίσκεψη αυτή προγραμματίστηκε όμως σε μια περίοδο που η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη βρίσκεται σε άδεια από την υπηρεσία της.
Στη «φιλική παρέα» θα συμμετέχει αυτή τη φορά η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου και πιθανότατα και οι συντάκτες του «Ρωμαϊκού πορίσματος» Τζένη Βελένη μετά του συζύγου της Γιώργου και η Αγγελική Κοτταρίδη.
Την ίδια χρονική περίοδο βρίσκεται στην Αμφίπολη και η Καλλιόπη Λαζαρίδη κόρη του αείμνηστου πρωτεργάτη των ανασκαφών Δημήτρη Λαζαρίδη .
Τυπικά φαίνεται, ότι η Βλαζάκη θα έχει επαφές με εκπροσώπους του Δήμου Αμφίπολης και της Αντιπεριφέρειας του Νομού Σερρών προκειμένου να διευθετηθούν θέματα που αφορούν την έναρξη εργασιών συντήρησης στον Τύμβο Καστά. Άτυπα όμως πρόκειται για μια νέα επιχείρηση ανεύρεσης στοιχείων με τα οποία, επιχειρεί να τεκμηριώσει τα όσα υποστηρίζει «Ότι ο Τάφος κατασκευάσθηκε στα Ρωμαϊκά χρόνια».
Ενδιαφέρουσα θεωρείται η συνάντηση και με την Καλλιόπη Λαζαρίδη φίλη της ίδιας παρέας. Προφανώς η κυρία Λαζαρίδη θα καταθέσει στην κυρία Βλαζάκη και την επιστημονική της μελέτη για τον «αδημοσίευτο εφηβαρχικό νόμο», αρχαιολογικό εύρημα που μελετάει από το 1984!!!
Στο ΥΠ.ΠΟ ωστόσο επικρατεί μια κατάσταση αμηχανίας για τις επικίνδυνες διαστάσεις που προσλαμβάνει το θέμα. Εκφράζονται ήδη φόβοι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με προπαγανδιστικά δημοσιεύματα της γειτονικής χώρας που υιοθετούν το πόρισμα που οι ίδιοι εξέδωσαν. Ότι ο Τάφος είναι «Ρωμαϊκό» κτίσμα και όχι Μακεδονικός Τάφος όπως υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη.

(Πηγή:www.thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: