Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Νέος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου ο αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Τόλιος

Τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Τόλιο ψήφισε τελικά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη θέση του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: "Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσουκ. Στέφανος (κατά κόσμον Αριστοτέλης Τόλιος) γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας το 1960. Έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Το 1984 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυ
ρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη.

Υπηρέτησε ως Διάκονος στους Ιερούς Ναούς Παναγίας της Δεξιάς και του πολιούχου Αγίου Δημητρίου αναλαβών συγχρόνως και την Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επί δεκαετία υπηρέτησε και ως Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης. Την 27η Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη λαβών το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου και τοποθετήθηκε ως ιερατικός Προϊστάμενος και Πρόεδρος των εκκλησιαστικών επιτροπών του ιερού βυζαντινού Ναού των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης.

Το έτος 1994 μετετέθη και ορίσθηκε προεδρεύων των επιτροπών του ιερού προσκυνηματικού και καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης. Επίσης από του έτους 1989 ορίσθηκε υπεύθυνος εφημέριος των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε αξιόλογο πνευματικό, κηρυκτικό και ποιμαντικό έργον. Ομιλεί την αγγλική και γαλλική γλώσσα. Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, συνέχισε να υπηρετεί ως Γενικός Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, θέση την οποία κατείχε από του έτους 1984. Την 10η Ιουνίου 2010 με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου αυτής".

Η χειροτονία

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη θα γίνει την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου:
"Με ιδιαίτερη χαρά και πνευματική αγαλλίαση από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται ότι, ψήφοις κανονικαίς των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, Μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέος Μητροπολίτης της χηρευούσης Ιεράς Αποστολικής Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου εξελέγη ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Τόλιος, εις διαδοχήν του μακαριστού και επί τεσσαράκοντα και τρία έτη διαποιμάναντος την Ιεράν Μητρόπολιν Μητροπολίτου Προκοπίου.
Η εις Επίσκοπον χειροτονία του εψηφισμένου νέου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου θα τελεσθεί από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και πλειάδα Σεβ. Μητροπολιτών την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: