Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως επί τω Νέω Έτει 2018

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και πατέρες.

Ας δοξάσουμε τον Πανάγαθο Θεό, τον καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενον, που μας αξίωσε να πατήσουμε αισίως το κατώφλι του νέου έτους 2018. Και παράλληλα ας σκεφθούμε ως φρόνιμοι άνθρωποι τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας κατά το παρελθόν έτος, ώστε να μη τα επαναλάβουμε το νέο έτος. Δεν βλέπετε οι φιλόσοφοι πρόγονοί μας, χωρίς να πιστεύουν στο Χριστό, χωρίς να έχουν διαβάσει το Ευαγγέλιο, και όμως πως αντιμετώπιζαν τον περασμένο χρόνο; Με βαθειά συναίσθηση της αξίας του χρόνου έκαμαν τον ακριβή απολογισμό του θέτοντας  στον εαυτό τους το εξής ερώτημα, για να απαντήσουν εννοείται οι ίδιοι: «πη παρέβην; Τι δε έρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;». Με οδηγό την αδέκαστη σε κάθε εποχή συνείδησή τους ερευνούσαν με προσοχή τα έργα τους, τα σφάλματά τους, τις παραλείψεις τους. Και πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο της αυτοεξέτασης και της αυτομεμψίας επρόκειτο κάτι πολύ καλό και ωφέλιμο να προσφέρουν στον εαυτό τους. Να διορθώσουν τα λάθη τους, να μην τα επαναλάβουν, να γίνουν καλύτεροι.

Και εάν όλα αυτά τα έκαμαν άνθρωποι που ζούσαν ακόμη στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας, τι οφείλουμε να πράξουμε εμείς, που είδαμε «το φως το αληθινόν… και εύρομεν πίστιν αληθή;». Εξοικονομώντας, λοιπόν, λίγο ελεύθερο χρόνο αυτές τις ημέρες ας ρίξουμε προσεκτικά το βλέμμα μας στον περασμένο χρόνο και ας επισημάνουμε κυρίως τα λάθη μας με την απόφασή μας να πράξουμε το παν, ώστε να μη τα επαναλάβουμε.

Μακάρι αυτήν την προσεκτική εξέταση του παρελθόντος να την τηρήσουμε και ατομικά και συλλογικά. Ως χριστιανοί, που πιστεύουμε στην άπειρη αξία του χρόνου, αλλά και ως έθνος. Ποιός θα αμφιβάλλει, ότι η κάθε μορφής κακοδαιμονία μας, η ατομική, η οικογενειακή, η εθνική οφείλεται σε σημαντικό ποσοστό σε μας τους ίδιους και ύστερα στους άλλους. Δηλαδή στα ασυγχώρητα τα λάθη μας και τις ανεπίτρεπτες παραλείψεις μας. Οι άγιοι Πατέρες μας συνήθιζαν να λένε, ότι άνθρωπε, εάν εσύ δεν αδικήσεις και δεν βλάψεις τον εαυτό σου, κανείς δεν είναι σε θέση να σε αδικήσει και να σε βλάψει «Τον γαρ μη αδικούντα εαυτόν ουδείς παραβλάψαι δυνήσεται».

Ας πάρουμε ως οδηγό την αγία πίστη μας και ας μη πειραματιζόμαστε με πρακτικές, που θυμίζουν αθέους και απίστους. Ας ξαναβάλουμε στην καθημερινότητά μας εκείνες τις ηθικές και κοινωνικές αρχές με τις οποίες πορεύθηκε ασφαλώς και επιβίωσε το έθνος μας μέσα στους αιώνες. Δεν έχουμε ανάγκη από ιδέες ξένων πολιτισμών. Μας αρκεί και μας φθάνει ο δικός μας πολιτισμός, που γέννησε η αγία Ορθοδοξία μας.

Εάν, λοιπόν, ξεφύγαμε από αυτές τις γραμμές, ευκαιρία μας δίνεται να επανέλθουμε τον καινούργιο χρόνο και με την Χάρη και τον Φωτισμό του Παναγάθου Θεού να βαδίσουμε στην καθημερινή μας ζωή και ως άτομα και ως οικογένεια και ως έθνος τη γραμμή, που εχάραξε Εκείνος, που είναι για πάντα «η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή». Αμήν!

Ευχόμαστε και πάλι Καλή Χρονιά και κάθε χαρά εν Χριστώ και κάθε ευτυχία, ατομική, οικογενειακή και εθνική.

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ

† Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: